Onderzoek
Onderzoek naar toxines in amfibieën: functie in het afweren van roofdieren

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Onderzoek naar toxines in amfibieën: functie in het afweren van roofdieren

$ 340 gedoneerd door Herpetofauna
2014 - 2014 Looptijd

De huid van giftige amfibieën staat erom bekend veel interessante stoffen te bevatten. Zo werken bepaalde giffen als krachtige pijnstillers, potente bloeddrukverlagers en als sterke antibiotica tegen resistente bacteriën, kankercellen en virussen. Er is tot nu toe vooral onderzoek gedaan naar deze interessante toepassingen, echter is nog niet goed onderzocht wat de werking van deze giffen is in de kikker zelf.

De kikker gebruikt deze giffen (eiwit-achtige toxines) om zich te verdedigen tegen roofdieren en microbiële infecties. Veel van deze giffen lijken qua structuur en werking op hormonen welke we in een brede diversiteit aan zoogdieren, vogels, reptielen en andere vertebraten tegenkomen. Hierdoor neemt men al tientallen jaren lang aan dat deze hormoon-achtige giffen de kikker beschermen door een roofdier een overdosis hormonen toe te dienen en zo zijn fysiologie te verstoren.  Dit is echter nooit goed onderzocht op moleculair niveau.

Daarom focust dit onderzoek zich op de vraag hoe deze cocktail van giffen werkt om een kikker te beschermen tegen roofdieren. Er wordt real-life gekeken naar de roofdier/prooi interacties op moleculair niveau. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Tijn Raaijmakers en Kim Roelants van de Vrije Universiteit Brussel en in samenwerking met Universiteit Gent. Naast het feit dat deze studie meer inzicht geeft in de werking van kikker giffen en de biologie van amfibieën in het algemeen kan het onderzoek leiden tot de ontdekking van nieuwe functies van deze giffen, en opent daarmee deuren naar nieuwe medische toepassingen.

Stichting Herpetofauna heeft een bijdrage geleverd aan de opstartkosten van dieren en materiaal.