Conservatie
Iguana delicatissima op St. Eustatius, Caribisch Nederland
Iguana delicatissima

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Iguana delicatissima op St. Eustatius, Caribisch Nederland

$ 2,790 gedoneerd door Herpetofauna
2016 - heden Looptijd

De Antilliaanse leguaan (Iguana delicatissima) komt binnen de Nederlandse Cariben slechts nog op St Eustatius voor, een eiland van 21km2. Ze staan onder grote druk van meerdere bedreigingen, waaronder hybridisatie met de groene leguaan (Iguana iguana), habitat verlies, en menselijke consumptie.

Er zijn twee nationale parken op het eiland waarbinnen bijna geen leguanen te vinden zijn. Het merendeel van de populatie bevindt zich dus in een onbeschermd gebied. Er wordt op dit moment hard gewerkt om de populatie in kaart te brengen, en uiteindelijk een schatting te maken van de totale populatie.

Momenteel zijn we bezig om een ‘Headstarting program’ te initiëren, wat inhoudt dat zeer jonge dieren in gevangenschap worden groot gebracht. De dieren worden na 1 à 2 jaar weer vrij gelaten, met als doel om de overlevingskansen te vergroten.

Momenteel is hybridisatie de grootste bedreiging voor I.delicatissima. De groene leguaan (Iguana iguana) kan namelijk paren met de Antilliaanse leguaan en zo ontstaan er hybriden. De hybriden zijn vruchtbaar en kunnen met beide ouderlijke soorten paren en met elkaar. Doordat volwassen mannelijke groene leguanen ALTIJD domineren over volwassen mannelijke Antilliaanse leguanen, paren de groene leguanen met de vrouwelijke Antilliaanse leguanen. Hierdoor zal de populatie Antilliaanse leguanen niet meer genetisch puur zijn, en uiteindelijk zelfs verdwijnen! Dit is op meerdere eilanden al gebeurt, en is vaak toe te schrijven aan menselijke handelen, en is bijna nooit een natuurlijk proces. Sinds Februari 2016 is er 1 volwassen vrouwelijke groene leguaan (Iguana iguana) gevangen en zijn er 4 hybriden, afkomstig van meerdere nesten, ontdekt en gevangen! Er loopt nog minstens één hybride los (bekend van camera beelden), en mogelijke zijn er nog meer! Willen wij de Antilliaanse leguaan beschermen dan moeten wij de groene & hybride leguanen uit het wild wegvangen, en dit vraagt om veel veldwerk en materialen.

Tim van Wagensveld