Gif extractie en onderzoek

Gif extractie en onderzoek

$ 2,665 gedoneerd door Herpetofauna
2009 - heden Looptijd

Het gebruik van planten en dieren voor het genezen van ziektes is even oud als de mensheid zelf. Tot de ontwikkeling van synthetische medicijnen in de 16e eeuw maakte men enkel gebruik van middelen van natuurlijke oorsprong voor het voorkomen, behandelen en genezen van ziektes. Door het ontstaan van synthetische medicijnen heeft de geneeskunde een grote ontwikkeling doorgemaakt. Echter zijn er nog veel ziektes niet, of niet voldoende behandelbaar of geven medicijnen vervelende bijwerkingen. Daarnaast laten nieuw ontwikkelde synthetische medicijnen over het algemeen een steeds slechtere werkzaamheid zien en neemt het aantal bijwerkingen van deze middelen toe. Daarom keren steeds meer wetenschappers zich weer naar de natuurlijke wereld. Deze heeft een eindeloze hoeveelheid stoffen beschikbaar welke als grondstof kunnen dienen voor medicijnen tegen kanker, hoge bloeddruk, pijnbestrijding, hart en vaatziekten, etc. Onderzoek naar deze ‘medicijnkast’ van de planten en dieren wereld staat nog in de kinderschoenen, maar is in theorie in staat de meeste ziekten te genezen of te voorkomen.

Met name de giftige planten en dieren bevatten interessante stoffen met oog op medicijn ontwikkeling, helaas zijn het juist deze planten en dieren die in snel tempo bedreigd worden en uitsterven. Oorzaken hiervoor zijn de vernietiging van hun leefgebied, de stroperij en visvangst en het onbegrip wat bestaat voor deze giftige dieren. Omdat veel mensen een angst of afkeer hebben van dieren als spinnen, schorpioenen, slangen, kikkers en padden komen conservatie initiatieven niet of moeilijker op gang en verliezen we daardoor soorten die potentieel zouden kunnen leiden tot de ontwikkeling van belangrijke medicijnen. Stichting Herpetofauna hoopt men bewust  te maken van de potentie van dergelijke dieren bij o.a. de genezing van kanker, het wegnemen van pijn en het voorkomen van ziekten als alzheimer en hoopt dat dit als drijfveer kan leiden om deze soorten te behoeden van uitsterven.

Om te illustreren hoe belangrijk de natuur is bij de ontwikkeling van medicijnen staan hieronder een paar voorbeelden van medicijnen die ontwikkeld zijn uit verschillende gifsoorten. De werkelijke lijst van dergelijke medicijnen is enkele pagina’s lang en het einde bij het ontdekken en ontwikkelen van dergelijke medicijnen is nog lang niet in zicht.

• exenatide (werkzame stof tegen diabetes type 2), verkregen uit het gif van het Gila monster.
  • captopril( middel tegen hoge bloeddruk), verkregen uit het gif van de lanspuntslang.
  • Ara/c ( medicijn tegen leukemie) verkregen uit verschillende sponssoorten.
  • cognetix (pijnbestrijder, middel tegen MS, epilepsie), verkregen uit de kegelslak.
  • ABT 594 (middel tegen pijn), verkregen uit de Zuid-Amerikaanse gifkikkers.
  • viprinex (anti-stollingsmiddel), verkregen uit het gif van de Maleisische  groefkopadder.
  • escozul( experimenteel middel voor de behandeling van hersentumoren), verkregen uit het gif van de blauwe schorpioen uit Cuba.

Naast zich in te zetten voor conservatie van deze diersoorten voor toekomstige generaties vind stichting Herpetofauna het belangrijk bij te dragen aan het onderzoek naar de geneeskrachtige werking die deze dieren bezitten. Daarom zamelen wij geld in voor de extractie van en het onderzoek naar verschillende soorten gif van cobra’s en kraits. Door het aftappen van dit gif is het mogelijk om betere en sterkere pijnstillers te ontwikkelen die minder schadelijk zijn voor het lichaam en minder verslavend werken. Daarnaast is het goed mogelijk dat er tijdens dit onderzoek nog veel meer geneeskrachtige toepassingen van deze giffen aan de oppervlakte komen. De huidige inzamelactie van stichting Herpetofauna is bedoeld om fondsen te werven voor het  veldwerk dat aankomend jaar gepland staat in Azië.

Uw steun voor dit project maakt het mogelijk onderzoek te doen naar de medicinale potentie van verschillende giffen, en draagt daarmee ook bij aan de conservatie van verschillende (giftige) diersoorten.