Onderzoek
De Groene leguaan op Curaçao
Green Iguana

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

De Groene leguaan op Curaçao

$ 1,180 gedoneerd door Herpetofauna
2017 - heden Looptijd

De Groene leguaan (Iguana iguana) is een soort die voorkomt van Mexico tot halverwege Brazilië, plus op een aantal eilanden in Cariben. Tussen populaties binnen dit grote verspreidingsgebied zijn er zowel uiterlijke als genetische verschillen gevonden. Uit eerder onderzoek blijkt dat de Groene leguaan populatie op Curaçao genetisch erg verschillend is van alle tot dusver geanalyseerde populaties. Daarnaast verschillen de leguanen op Curaçao betreft een aantal kenmerken waardoor ze beter zijn aangepast op het lokale, droge klimaat.

Binnen dit project zullen wij onderzoeken hoe verschillend de populatie op Curaçao precies is van andere populaties en of het een unieke sub soort dan wel soort is.

Daarnaast zullen we onderzoeken of er niet-inheemse leguanen op Curaçao aanwezig zijn. Dit is relevant doordat leguanen van andere populaties niet dezelfde aanpassingen hebben en wanneer deze dieren kruisen met de inheemse dieren van Curaçao kan dit de oorspronkelijke populatie ernstig verstoren en bedreigen. Precies dit proces is binnen andere populaties al gaande (St. Lucia). Daarnaast zijn er erg veel niet-inheemse leguanen verspreid over de hele Cariben die de lokale natuur ernstig verstoren.

Wij zullen onderzoeken of dit proces op Curaçao gaande is en zo ja hoe ernstig de situatie is. Ook zullen we onderzoeken of niet-inheemse dieren uiterlijk te onderscheiden zijn van inheemse dieren en samen met lokale organisaties plannen maken om de inheemse populatie te beschermen.